A meztelen tény - mint szenzáció

2018. október 04. - Helyi Idő

Az elmúlt napokban futótűzként terjedt a médiában a hír: a XIII. Kerületi Önkormányzat a Váci út 57-61. szám alatti általános iskola Janicsár utcai homlokzatán három mondatot tett közszemlére. A szöveg így szól: "A XIII. kerület felújítja. Az állam nem költ rá. Csak használja."

Akit a dolog részletesebben is érdekel, bőséges információt talál az önkormányzat honlapján, és legújabban az üggyel foglalkozó médiumokban is. A közszemlére tett, szikár szöveg egyszerű tényközlés. Mégis, a lehető legteljesebb mértékben szenzáció. 

dsc_0047.JPG

Pedig a dr. Tóth József polgármester által vezetett kerület nem először él a tények közzé tételének ezzel a módszerével. 2016-ban a Klapka utcában függesztették ki a pucér tényeket tartalmazó közleményüket annak a romos épületnek a falán, amelynek bontását az állam minden tőle telhető eszközzel igyekezett megakadályozni, hátráltatva ezzel a hamarosan átadásra kerülő Klapka Szolgáltatóház felépítését. Azokban az időkben az a molinó még nem keltett olyan nagy feltűnést.

klapka-molino.jpg

Mi változhatott meg közben? Hogyan történhetett, hogy néhány év alatt az egyszerű tények kimondása a tágabb közösség izgalmát kiváltó, sajtóérdeklődést generáló, bátor cselekedetté nemesedhetett..? Helyénvalónak érzem, hogy Örkény István útmutatását javasoljam a fogós, nehéz kérdés megoldására: "Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára." (-n-a) 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyiido.blog.hu/api/trackback/id/tr2114281235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.