Helyi Idő

István, a szobor

2020. február 02. - Helyi Idő

2017. január 25-i ülésén döntött arról az időközben menesztett, Tarlós István által vezetett Fővárosi Közgyűlés, hogy Lukács György szobrának eltávolítását követően Szent István királynak állít szobrot az államalapító király nevét viselő XIII. kerületi parkban. Igaz, hogy a fővárosban (egy tavaly márciusban, a pestbuda.hu oldalon, Bukovszki Péter által jegyzett cikk szerint) legkevesebb 37 különböző szobrászati alkotás, közöttük hat egész alakos  jeleníti meg Szent Istvánt – a Szent István parkban azonban egy sem.

A Budapest Galéria nyílt, országos pályázati felhívására 19 pályamű érkezett a hiány pótlására. A nyertes Harmath István szobrászművész egész alakos alkotását a tervek szerint eredetileg az elmúlt év novemberében avatták volna fel. Lukács György szobrát 2017 márciusában elszállították a Szent István parkból, és a korábbi elgondolásoknak megfelelően a park déli részében, a füvesített terület középpontjában megtörténtek az előkészületek az új köztéri szobor talapzatának kialakítására is (képünkön).

img_5087.jpg

Minden ment volna a maga útján tovább, ha… Tarlós István és a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti tagjainak többsége nem veszítették volna el pozíciójukat a szeptemberi önkormányzati választáson. De elveszítették. Ez a körülmény lehetőséget és reményt adott a Szent István park környezetében élő embereknek arra, hogy ők is elmondják a szoborállítással kapcsolatos véleményüket a főváros új vezetésének. Rövid idő alatt 1500 ember írta alá azt a petíciót, amelynek megfogalmazói a park füves területét féltve beleszólást kértek a szobor felállítási helyének kijelölésébe. Karácsony Gergely főpolgármester elődjével szemben fontosnak tartja az érintettek megkérdezését, és kinyilvánította szándékát a tágabb közösség által képviselt álláspont elfogadására. Ennek megfelelően az új Fővárosi Közgyűlés első ülésén felfüggesztette a Szent István szobor felavatásával kapcsolatos előkészületeket.

A szobor felállítási helyével kapcsolatban az elmúlt hónapokban több elképzelés is napvilágot látott. A jelek szerint a véleményalkotók többsége egyetérteni látszik abban, hogy a Szent István szobornak a park szorosan vett területén kívül kellene állnia. Az álláspont képviselői úgy vélik, hogy éppen elég szobor található már a Szent István park területén, jobb lenne, ha az új szobor nem befolyásolná a természeti környezet pihenő, rekreációs jellegét. A szobornak a park kerítésén kívül történő felállítása egyúttal eloszlathatná azt a többek által érzékeltetett gyanút is, hogy itt most nem is annyira az államalapító király emlékének megjelenítése a cél, mint inkább Lukács György filozófus szobrának kicserélése – mondjuk Szent István király szobrára. Miért ne kerüljük el a magyar történelem alakjainak szobraival vívott, semmiféle győzelemmel nem kecsegtető háborút, ha egyszer elkerülhetjük azt?

A szobor új felállítási helyével kapcsolatban két markáns álláspont körvonalazódott. Az egyik szerint, amelyet más megszólalók mellett a Lokálpatrióták Egyesületének számos tagja is képviseletre érdemesnek tart, a szobor a Szent István park főbejáratával szemben, az úgynevezett Óra parcellán átvezető gyalogút Pozsonyi úti kiöblösödésében lenne a legjobb helyen, arccal a park főbejárata felé. A terület maga is része a tágabban vett Szent István parknak, akár a tér mértani középpontjának is tekinthetjük. Nem kétséges, hogy ezen a forgalmas helyen lényegesen hangsúlyosabb lenne az alkotás jelenléte, mint a park kerítése mögötti, eredetileg kiszemelt területen. A javasolt helyen a környezetbe történő különösebb beavatkozás nélkül fel lehetne állítani a szobrot: sem a zöldterület, sem a környező fák nem szenvednének kárt.

img_5082.jpg

A másik, kisebbséginek tűnő álláspont szerint a szobornak nem itt, hanem az Újpesti rakpart mentén, egy jelenleg parkolónak használt területen lenne a legméltóbb helye: a javasolt helyszín a következő fényképen átható.

rakpart.jpg

Ezzel a megoldással szemben két erősnek tűnő érvet lehet megfogalmazni. Az egyik az, hogy ez a helyszín kívül esik a Szent István park voltaképpeni területén, és inkább az Újpesti rakpart része. A másik arra figyelmeztet, hogy ez a választás tovább csökkentené az Újlipótvárosban található parkolóhelyek számát – amit lehetőség szerint jobb volna elkerülni.

Bármelyik javasolt helyszínre esik végül a döntéshozók választása, az már most biztosra vehető, hogy a szobor felavatását követően nem csak az államalapító királynak, hanem egy sikeres lakossági konzultációnak is emléket állít majd. (-n-a)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyiido.blog.hu/api/trackback/id/tr9515451406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fábián András 2020.02.03. 10:49:18

Jó írás. A pályaműről nincs valami kalózfotó, Úgy megnézném, milyen volt az államalapító!
süti beállítások módosítása