Helyi Idő

Intézkedik a Heti Napló

2019. március 25. - Helyi Idő

A közterület-felügyeletek után ezúttal az ifjú polgárőröket vette célba az ATV Heti Napló című műsora. Ismét saját magát trafálta telibe...

Sváby András műsorának március 24-iki összeállítása a XIII. kerületet választotta a fővárosi lomtalanításról szóló riportja helyszínéül. Akár örülhetnénk is annak, hogy a riportban minden olyan banális közhely elhangzott a kétségtelenül kellemetlen, de mással nem pótolható köztisztasági szolgáltatásról, ami csak elhangozhatott. Örömünkbe azonban üröm vegyült, amikor a riporter – a Napló történetében nem először –, a helyi rendvédelmi szervek egyikébe, az egyébként rendkívül sikeres, és közmegbecsülésnek örvendő Angyalföld Polgárőr Szervezet ifjú polgárőreibe rúgott egy nagyot, teljesen feleslegesen.

lom2.jpg

A riportfilm tizedik percét követően a nézők egy formaruhát viselő kerékpáros csoport áthaladásának lehetnek tanúi az Újlipótvárosban magasodó lomhegyek között. Megjelenésüket a riporter a következő szavakkal kommentálja: „Errefelé hajt a közterület-fenntartó bringás különítménye, de intézkedni nem intézkednek, a nyilvánvaló szabálysértések ellenére sem!” Mint a riportfilmből mentett képkocka tanúsítja, a kerékpáros fiatalok láthatósági mellényén  messziről is jól olvasható felirat hirdeti: a formaruha viselői ifjú polgárőrök.

kepkivagas2.JPG

A riportertől közszolgálati egyetemi diploma nélkül is elvárható lenne, hogy tisztában legyen azzal: az ifjú polgárőrök önálló intézkedésre nem jogosultak. Még nyilvánvaló szabálysértések észlelése esetén sem.  Feladatuk az intézkedésre jogosult rendőrség és közterület-felügyelet munkájának segítése, támogatása, a jogsértések jelzése az intézkedésre kötelezett és feljogosított  rendészeti szerveknél, továbbá a szabálysértés elkövetésére készülő személyek figyelmének felhívása magatartásuk esetleges jogkövetkezményeire. Hogy a szenzációra éhes riporter mit értett a „közterület-fenntartó bringás különítménye” megnevezés alatt, azt nem sikerült  sem kitalálnunk, sem megtudnunk.

kepkivagas1.JPG

Nem ez az első eset, hogy az egyébként népszerű Heti Napló munkatársainak felkészületlensége mögé bújva igyekszik rombolni a helyi rendészeti szervekbe vetett bizalmat. A legemlékezetesebb ilyen sorozata volt, amikor a főpolgármester hozzátartozóját  ért közterület-felügyelői intézkedést követően négy műsorban is azt próbálta bizonygatni, hogy a III. kerületi közterület-felügyelet jogsértő módon járt el, amikor videokamerás térfelügyeleti rendszer felvétele alapján vetett ki szabályszegési bírságot a notabilitás feleségére.

Négy műsor is kevés volt ahhoz, hogy a Napló szerkesztő-műsorvezetőjének szöget üssön a fejébe: ha tényleg jogszerűtlen volt a bírság, miért nem indult az ügyben ügyészségi vizsgálat? Hogyan volt lehetséges, hogy a belügyminiszter és a fővárosi kormányhivatal vezetője személyes hangvételű levélben kérlelte a kerületi polgármestereket, hogy  a területükön működő közterület-felügyeletek ne éljenek ezzel – a hatályos jogszabályokból levezethető – bírságolási móddal?  Időközben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa terjedelmes jelentésben kezdeményezte a térfelügyeleti rendszerekre vonatkozó, ellentmondásos és számtalan egyenértékű értelmezésre lehetőséget nyújtó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát és módosítását. Persze, azóta sem történt az ügyben semmi. Ahogy a Napló szerkesztőségében sem. Ha látnak valahol egy egyenruhást közeledni, azonnal intézkednek helyette egyet. A jelek szerint az sem zavarja őket, hogy ezzel rendszerint nem a célba vett szervezeteket, hanem saját magukat járatják le. Mint tegnap este is, a XIII. kerületben készített riportfilmben.  (-n-a)

A bejegyzés trackback címe:

https://helyiido.blog.hu/api/trackback/id/tr9714715821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása