Helyi Idő

A lakosság nyert – a Momentum veszített

2020. március 01. - Helyi Idő

Kívülállóként kísértem figyelemmel a kerületünkben lezajlott időközi választást, amelyre azt követően került sor, hogy a momentumos Kerpel-Fronius Gábor határozott ígérete ellenére lemondott a kerületi képviselő-testületi tagságáról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester egyik helyettese lehessen.

20200220_164908.jpg

Mivel egyetlen pártnak sem vagyok tagja, és az időközi választásra nem az én választókerületemben került sor, úgy érzem, viszonylag elfogulatlan szemlélője lehettem az eseményeknek. Most, hogy már tudjuk az eredményt, hogy ismét a dr. Tóth József polgármester csapatához tartozó, az MSZP és a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete által támogatott Vajú Viktória nyert, talán nem felesleges áttekinteni az elmúlt napok eseményeinek tapasztalatait. Az első, és talán a legfontosabb: a Momentum láthatóan arra építette az egész kampányát, hogy győzelmet arathasson az MSZP jelöltje felett. Ez hiba volt. A XIII. kerület közéletét ismerő, dr. Tóth József pályafutását figyelemmel kísérő polgárok előtt évek óta nyilvánvaló tény, hogy a polgármester nem azért vált az ország egyik – vagy még inkább – legsikeresebb baloldali helyi politikusává, mert az MSZP tagja, hanem… ennek ellenére. A nélkül, hogy mélyebben elemezném a ritka szeretetet és pártszimpátiákon átívelő közbizalmat élvező politikus pályafutását, úgy vélem, hogy ezt a bizalmat dr. Tóth József a lakosság széles körű bevonásán alapuló, számon kérhető, és rendre teljesített programok sorozatának köszönheti. Mielőtt bárki legyintene erre, javaslom, hogy tessék előszedni és elolvasni a kormánypárt 2010. évi, mindmáig utolsó programját, és az abban meghirdetett célkitűzéseket próbálják meg összevetni azzal, amiben ma élünk. Ami a XIII. kerületi vezetés teljesítményének az MSZP részéről történő fogadtatását illeti, egy néhány évvel ezelőtt történt, de ma is jellemzőnek tűnő példa jut az eszembe. Ekkor történt, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, a párt egyik emblematikus vezetője a Népszavában közölt publicisztika sorozatában arról búsongott, hogy Magyarországon csak Szegeden épült néhány szociális bérlakás, sehol máshol nem. A XIII. kerületi önkormányzat által épített szociális bérlakások száma ekkoriban éppen elhagyta a háromszázat, hogy napjainkra meghaladja a hatszázat is: és az építkezés folytatódik.

A második tanulság, amit az időközi választással kapcsolatban érdemesnek tartok megemlíteni az a tény, hogy miközben a Momentum országos vezetőségének szinte minden tagját mozgósította a kampány során, a dr. Tóth József által vezetett csapat kizárólag a saját, kerületi aktivista hálózatára támaszkodott. Nem hagyható szó nélkül, hogy bár a Momentum is aláírta a kerületi választási etikai kódexet, a párt erőteljes negatív kampányt folytatott, amit jól tükröz választott szlogenjük is: „Tegyük rendbe Angyalföldet!” Az itt élők előtt nem titok, hogy az ország bármely települése örömmel fogadná a kerületben honos önkormányzati szociális rendszert, a kulturális és sportcélú intézményhálózatot, az egyedülálló CT és MR Centrumot, az évek óta kiválóan működő egynapos sebészeti és egészségügyi szűrő rendszert, a természeti környezet fejlesztését célzó beruházásokat… nem folytatom. A Momentum választási programja gyalogátkelő létesítésével kecsegtette a polgárokat (nem helyi önkormányzati, hanem a főváros által alapított Budapest Közút  hatáskörébe tartozó feladat), kilátásba helyezte a kerületi lakásfelújítási program felülvizsgálatát (abban a kerületben, ahol évek óta több szociális bérlakás épül, mint az egész országban összesen), növelné az utcai szemetesek számát (figyelmen kívül hagyva, hogy a fővárosi közszolgáltatás elégtelensége miatt a kerület önkormányzata évek óta önként vállalt költséget fizet többlet szeméttárolók biztosításáért a főváros közszolgáltatójának), és kutyajátszótér építését helyezi kilátásba abban a kerületben, amely a fővárosi kerületek közül a legtöbb kutyafuttatót építtette és tartja fenn. Mindeközben akadt pénz arra is, hogy a Momentum jelöltje a választókerület határain kívül is óriásplakátokon mosolyoghasson a járókelőkre.  

Arról most ne is essék szó, hogy a jelölt bemutatkozó anyagában foglalkozásként a politikus mesterséget jelölte meg, szemben a dr. Tóth József által támogatott aspiránssal, aki környezetvédelmi szakemberként állt a választók elé.

Mi volt még? Talán csak annyi, hogy a Demokratikus Koalíció, amely nem indított önálló jelöltet a helyi időközi választáson, erőteljes támogatásban részesítette a Momentum jelöltjét a közösségi hálón – ízlésem szerint meglehetősen émelyítő módon.

Az eredmény önmagáért beszél. Rendkívül alacsony választói aktivitás mellett ugyan, de meggyőző fölénnyel nyert dr. Tóth József polgármester csapatának tagja. A Momentum a második helyen végzett egy olyan kampány eredményeként, amely a létrejöttét követő évek zsenge fideszét idézte. Mi a tanulság mindebből? Számomra annyi, hogy bármennyire is lezüllött a hazai politikai közélet, még mindig van esélye a győzelemre annak, aki nem az emberek félrevezetésére, nagyüzemi hazudozásra, a szó szerint minden áron való győzelemre építi a politikáját, hanem az emberek szolgálatára, a számon kérhető célkitűzésekre, és a józan észre. Egyetértek Tamás Gáspár Miklóssal abban, hogy a legnagyobb tragédia ami érhet minket az lesz, ha Orbán Viktor menesztését követően is változatlanul fennmarad, tovább él az orbáni rendszer. Ennek az időközi választásnak az eredménye tovább élteti a reményt, hogy végre többen belátják majd: a fideszes know-how átvétele egyenlő a nemzeti együttműködés rendszerének továbbélésével. Erre mondtak nemet a XIII. kerület időközi választásának érintett polgárai. (-n-a)

A bejegyzés trackback címe:

https://helyiido.blog.hu/api/trackback/id/tr3915499442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása