Helyi Idő

A veszélyhelyzeti fröccs receptje – avagy Örkény István ébresztése

2020. május 04. - Helyi Idő

A veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések legújabb módosítása, amely szerint a fővárosiak és a Pest megyeiek vonatkozásában továbbra is hatályban maradnak a szabad mozgást korlátozó szabályok, míg a vidékiek bátran utazhatnak bárhová, akár Budapestre, vagy Pest megye szabadon megválasztott településeire is, egy új fröccs megalkotására adott lehetőséget.

hgy.jpg

Mint ismeretes, a tradicionális fröccs elkészítésének alapszabálya, hogy először a bort töltjük pohárba, majd ehhez adagoljuk a szódavizet. A két alkotórész mennyisége határozza meg a szintézis nevét: a kisfröccshöz 1-1 deci bor és szódavíz szükséges, a nagyfröccsnél változatlan szódavíz mellett 2 deci bort kell a pohárba tölteni, a házmester pedig 3:2 arányú elegyítés eredményeként jön létre.

Na most! Veszélyhelyzet idején érdemes kipróbálnunk, mi történik abban az esetben, ha szakítunk a tradícióval, és nem a borhoz töltjük a szódát, hanem a szódához a bort. Tessék csak bátran elvégezni a kísérletet, és vakpróbán ellenőrizni az eredményt! Van valami különbség a veszélyhelyzeti fröccs íze, zamata, és a hagyományos módon készült ital között? Az égvilágon semmi. Ha a nagymama utazik hozzánk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőről, ami tökéletes összhangban van az operatív törzs rendelkezésével, annak ugyanaz lehet az eredménye, mintha mi magunk látogatnánk meg a nagymamát Budapestről, ami ugye tilos.

Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányba haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára – írta Örkény István, az operatív törzsek észjárásának jó ismerője Az élet értelme című egypercesében. Óriásplakátra kívánkozó szavak! (-n-a)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyiido.blog.hu/api/trackback/id/tr5215659134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása