Helyi Idő

Országos csúcs – inkognitóban

2019. március 04. - Helyi Idő

Megszokhattuk az elmúlt években, hogy minden egyes térburkoló kővel kirakott kerékpáros pihenő, a megnyitás időpontját évek óta halogató, inkluzív vendégház, felújított szennyvízátemelő állomás és községi ravatalozó mellett több négyzetméteres tábla hirdeti: „a projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósult meg…”

Mindeközben szinte észrevétlen maradt, hogy a XIII. kerületi önkormányzat saját lakásprogramjának meghirdetése óta, önerőből több önkormányzati bérlakást épített, mint amennyi az országban összesen megvalósult. Az önkormányzati közintézményeink, művelődési központjaink, szociális és egészségügyi létesítményeink korszerűsítésére és felújítására fordított milliárdokról ezúttal nem is beszélve.

Természetesen az állami támogatással épült létesítmények között is akadnak a maguk nemében egész kontinensünkön egyedülálló építészeti objektumok: ilyen például a Baranya megyei Nyugotszenterzsébeten látható, kilenc létrafok magasságba nyúló, kilátóval egybeépült buszmegálló, amely a sajtóban napvilágot látott beszámolók szerint a helyi polgármester leleményességét dicséri. Buszmegállóra ugyanis nem lehetett pályázni, kilátóra azonban igen…

kilato.JPG

Kerületünkben 2002 óta kilenc helyszínen összesen 599 önkormányzati bérlakás épült, közöttük az Európában is ritkaságnak számító, számos nemzetközi építészeti díjjal elismert 100 lakásos Jász utcai passzívház, az ugyancsak passzívház minősítésű, 23 lakásos Kartács utcai önkormányzati bérház, és nagyot lendít majd az önkormányzati bérlakások számán az átadás előtt álló Klapka Szolgáltatóház, amelyben 33 lakást – közöttük 77 négyzetméteres kétszinteseket is – vehetnek majd birtokukba a pályázat keretében kiválasztott bérlők. A program tovább folytatódik: önkormányzati források szerint az előkészítés utolsó fázisába lépett a Jász utca 72. szám alatt tervezett 35 lakásos, és a Szent László út 66-68. szám alatti  60 lakásos önkormányzati bérházak megvalósítása is.

5kart.jpg

Az imponáló eredmények véleményem szerint nagyobb publicitást érdemelnének. Miközben a kerület vezetése – szemben az állami gyakorlattal – nem a sípra, hanem a kerekekre adja a gőzt, nem ártana néha megszólaltatni a sípot is. Városrészünkben járva számos helyen, különösen Újlipóciában láthatók a századforduló után épült házakon a tervező, néhol a kivitelező és a tulajdonos nevét megörökítő táblácskák. Ezek a jobbára márványból készült „névjegyek” értékes információkkal szolgálnak az itt élő lokálpatriótáknak, és az áthaladó, vagy itt dolgozó polgároknak egyaránt.

passz.jpg

Örvendetesnek és hasznosnak tartanám, ha például a 100 lakásos passzívház bejáratánál látható tényközlést felváltaná egy ízléses, korrekt és visszafogott megjelenésű táblácska, amelyen az átadás éve, a tervező megnevezése, a passzívház minősítés rögzítése mellett bárki megtudhatná azt is, hogy az épület a XIII. kerületi önkormányzat beruházásában valósult meg, és önkormányzati bérlakásokat tartalmaz. Jó lenne ilyen információs táblákat látni a Kartács utcai, a Klapka utcai, a már megvalósult, és a későbbiekben felépülő többi önkormányzati bérház falán is. A magam részéről szívesen látnék ilyen tájékoztató táblát a Kassák utcai Meséskert Tagóvoda passzívház minősítésű épületén, a megújult Prevenciós Központon, vagy  tavaly átadott, felújított és kibővített  Láng Művelődési Központon is. Nem a lépcsőházban, vagy a kapu alatt – hanem az utcafronton, a bejárat közelében. (-n-a)

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyiido.blog.hu/api/trackback/id/tr8014667401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása