Helyi Idő

Qui prodest?

2019. augusztus 21. - Helyi Idő

Régi vesszőparipám, hogy a nem kormányzati sajtónak objektivitásban, szakszerűségben és tisztességben kell példát mutatnia a hírfogyasztóknak arról a minőségről, amely minden demokratikus jogállamban élő polgárnak alapjogként jár a médiától.

Nem gondolom, hogy túlságosan magasra tenném a lécet: ezért érint minden egyes esetben különösen fájdalmasan, ha valamely nem kormányzati médium látványosan vét a felsorolt követelményekkel szemben. Ma valami ilyesmi történt. Az index.hu arról tájékoztatta olvasóit, hogy a terézvárosi Fidesz után a XIII. kerületi MSZP is megsértette a kampányolásra vonatkozó szabályokat. A cikket Csiga Gergely önkormányzati képviselőjelölt szórólapjának fényképével illusztrálták, azzal, hogy az idő előtti kampánytevékenységről magyarázatot kértek az MSZP kerületi szervezetétől, és amint magyarázatot kapnak a történtekre, késedelem nélkül közlik azt. A hangulatkeltő leleplezőnek szánt cikk később frissült, egy újabb fővárosi kerületből származó, hasonló tartalmú bővítménnyel.

csigagergely.jpg

Néhány órával később a felkavaró hír eltűnt az index.hu főoldaláról. Mindenféle magyarázat nélkül.

Az átlagos, nem kormánypárti propaganda ömlenyeken pallérozott hírfogyasztó az ilyen hírt olvasva nyilvánvalóan elkeseredik. Hát már mindenki csal..? Hát a XIII. kerületi képviselő jelöltekben sem lehet már megbízni..? Ők is semmibe veszik a hatályos magyar jogszabályokat? Hát akkor ők miben különböznek az állampárt képviselő jelöltjeitől?

Nos, éppen itt van a bökkenő. A Kúria   Knk.II.37.710/2016/2. számú határozatában, amely egyébként annak idején a magyar állampárt  kormánypárt beadványára született, megállapította: „…a kampányidőszakon kívül folytatott, a Ve. 139. §-ában meghatározott tevékenység, nem része a választási kampánynak, az ilyen tevékenység nem kampánytevékenység. Hangsúlyozta, hogy a kampányidőszakon kívül eső politikai tevékenység nem tiltott.”

Most már csak az a kérdés, hogy kinek az érdekében született az index.hu „leleplező” cikke, amelynek szerzője „választ várt” a semmiféle jogszabályba nem ütköztethető tájékoztató anyag terjesztéssel összefüggésben, és miként fordulhat elő, hogy a portál a hír közzétételével kapcsolatos tájékozatlanságát, szakszerűtlenségét és elfogultságát meg sem próbálta helyesbíteni? Sajnálatos, hogy ezeket a kérdéseket egy, az ügyben nyilvánvalóan ártatlan ellenzéki képviselő-jelölttel kapcsolatban kell feltennem. Bízom benne, hogy az index.hu szenzációhajhász és szakszerűtlen tévedéséért nem rajta verik el a port a hírportál XIII. kerületi fogyasztói. (-n-a)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyiido.blog.hu/api/trackback/id/tr6715019044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása