Helyi Idő

Nieder Iván kiállítása az Újlipótvárosi Klub-Galériában

2020. január 26. - Helyi Idő

Január 24-én pénteken Imola Nieder O’Neill művészettörténész nyitotta meg édesapja, a XIII. kerületi önkormányzat első főépítésze, Nieder Iván építész festményeiből válogatott kiállítást, amelyet február 21. napjáig tekinthetnek meg a látogatók.

kep-3.jpg

A jelentős számban megjelent érdeklődő között a barátok, pályatársak és a kerület lakosságának reprezentánsai mellett megjelent az eseményen Arató György építészmérnök is, aki Fegyverneky Sándort, Nieder Iván utódját követően 2003-tól töltötte be a városrész  főépítészi pozícióját. Imola Nieder O’Neill megnyitó beszédét hallgatva csalódást érezhettek azok, akik személyes információkra, családi intimitásokra számítottak.

imola-n.jpg

A művészettörténész mindezek helyett az építőművészet társadalmi szerepének, fogadtatásának és megítélésének változásairól, elszemélytelenedéséről, majd a festészet funkciójának módosulásairól szólt.  Ezt követően Nieder Iván lépett a mikrofonhoz, és néhány szóban köszönetet mondva az alkotásai iránt megnyilvánuló érdeklődésért az egybegyűltek figyelmébe ajánlotta műveit.

nieder-2.jpg

A kiállított alkotások gazdag képzelőerőről, nem lankadó kísérletező kedvről, és markáns teremtőkészségről tanúskodnak. A képek dinamizmusa, technikai  változatossága egyértelművé teszi, hogy Nieder Iván a legszerényebb eszközökkel is képes önálló világot teremteni: nincs szüksége nagy festékkészletre, terebélyes palettára  ahhoz, hogy kifejezze hangulatát, gondolatait.

nezok.jpg

A fekete háttér előtt lebegő fehér vonalakból kirajzolódó városkép részlet, a színes pasztell foltokkal életre keltett épület vázlatok bensőséges és szerethető világot tárnak a szemlélő elé. A látottak ismét megerősítik, hogy az építészet, mint alkotóművészet szervesen kapcsolódik a képzőművészet más területeihez, közöttük a festészethez. A kiállító nem csak épületeivel, hanem festményeivel is maradandó értéket alkotott. A magam részéről szívesen ajánlom mások figyelmébe is Nieder Iván válogatott festményeinek kiállítását az Újlipótvárosi Klub-Galériában. (-n-a)

A bejegyzés trackback címe:

https://helyiido.blog.hu/api/trackback/id/tr4215429344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása